miercuri, 1 august 2007

Am fost invins ... "Corporate" - ul m-a invins

Intr-una din zilele astea, discutam cu QAM-ul de la compania in care lucrez despre comunicarea din cadrul firmei si astfel s-a emis ipoteza construirii unui forum pentru angajatii companiei, forum unde toti sa poata posta sub incidenta anonimatului 'orice' (de la chestiuni tehnice, la chestiuni politice). Ideea de baza era ca managementul sa poata depista problemele cu care se confrunta oamenii din companie - atentie - nu persoana era importanta (ofeream posibilitatea postarilor anonime) ci doar problema. Speram in felul asta ca o sa reusim sa luam actiunile corective (acelea pe care le puteam lua) pentru a indrepta eventualele probleme.
Nici nu am inceput bine ca a si venit directiva "trebuie inchis". Compania 'nu isi permite' ca oamenii (angajatii) sa gandeasca 'liber', 'nu putem permite' angajatiilor sa vorbeasca 'deschis' despre problemele pe care le au, probleme in legatura cu colegii, cu proiectele, cu managementul, cu politicile companiei - pana la urma 'Compania' nu isi permite sa aiba oameni care gandesc, care sunt consienti de rolul lor, care vorbesc deschis despre problemele lor.
Q: Dar ce isi 'permite Compania'?
A: Compania isi permite sa se creada top-level, dar sa trateze oamenii ca pe niste scribi - 'unelte vorbitoare'.

Astazi sunt dezgustat de faptul ca lucrez intr-o astfel de 'Companie'. Sper ca titlul de 'Corporate' sa inceapa sa insemne si altceva in afara de birocratie, hartii si oameni falsi. Poate sunt naiv, dar mai bine sa fiu naiv si corect decat ingrat si fals.

Nu am considerat nicodata ca 'politica strutului', aceea de a sta cu capul 'in nisip' si a te face ca nu cunosti adevarul poate aduce lucruri bune. O sa militez intotdeauna pentru o politica directa si transparenta, de confruntare si de discutare a problemelor in speranta ca, atata timp cat cunosti care sunt problemele, ai o sansa in plus sa le rezolvi.

Mult succes 'Companie' ...

2 comentarii:

Getuta spunea...

Eu nu cred ca ai dreptate; daca cineva are ceva de zis, foarte frumos, sa zica. In fata sau pe mail sau pe un forum. Fiecare ne putem da cu parerea.
Dar anonimatul - cu asta nu am cum sa fiu de acord. Nu face decit sa permita ca fiecare sa spuna orice vrea dar fara a avea responsabilitate. De ce ar fi asta un lucru de dorit ?
In mod normal, daca vrei sa incurajezi comunicarea, ar trebui sa schimbi mentalitatea oamenilor. Daca cineva prefera sa spuna chestii sub protectia anonimatului, ce pot sa inteleg decit ca omului ii e frica ? Asta este cu adevarat problema, nu faptul ca nu e permis un forum.

Florin Stefan spunea...

Am observat ca oamenii vorbesc mult mai deschis despre problemele pe care le au sub incidenta anonimatului (poate de asta au avut asa mare succes la noi ideea de chat). Stiu ca e o 'situatie' de nedorit, insa asta e mediul romanesc, iar pentru a fi altfel oamenii trebuie sa isi schimbe mentalitatea - cum bine spuneai. Aplicatia nu i-ar fi ingradit sa faca 'declaratii' folosind un nume real, ci doar le-ar fi oferit posibilitatea sa 'vorbeasca' si anonim.
Eram interesat de problemele 'nespuse' ale oamenilor si nu de persoanele in cauza. Vorbesc aici de oameni care sunt poate la mine in echipa si carora nu le palce modul de lucru, vorbesc de oameni care sunt deranjati de faptul ca nu primesc prima de Paste (de exemplu) , dar care ezita sa o spuna pe fata de teama unor eventuale repercusiuni (mentalitatea e de vina in cazul asta, dar daca vrei sa o schimbi trebuie sa dai alternativa).
Sunt oameni nemultumiti de colegii de echipa, dar cu siguranta ca nimeni 'neanonim' nu ar fi postat ceva in legatura cu vreun coleg (iar asta ar fi facut-o din responsabilitate si nu din lipsa ei)(nu pot sa ies cu toti la bere ca sa poata sa imi spuna di problemele lor). Asta ar fi trebuit sa dea de gandit oamenilor de la HR eventual (in cazul in care frecventa unor astfel de posturi ar fi fost pe un trend ascendent)in legatura cu procesul de recrutare, de asemenea Resource Manager-ului in legatura cu componenta echipelor (exemplul Google este 'etalon' in cazul organizarii echipelor - poate si de aia sunt unde sunt).
In consecinta nu vad nimic rau in anonimat atata timp cat urmaresti o problema si nu o poersoana care are probleme. Daca poti sau nu sa o rezolvi asta e deja alta discutie.